Iskolánk a Határtalanul Program keretében 2019. március 12-16. között sikeres honismereti és szakmai kirándulást szervezett 40 tanuló részére Erdélybe "Erdészet és vadgazdálkodás Hargita és Somogy megyékben" címmel, HAT-08-02-0422 azonosító számon. Alább az utazáson részt vett tanulók élménybeszámolói olvashatók.

HAT-18-02-0422 pályázati összefoglaló

A pályázat rövid összefoglalása

Somogy és Hargita megyék vadban, erdőben gazdag, gyönyörű természeti környezetben fekvő tájegységek. Természetközeli, honismereti és szakmai programok vegyesen szerepeltek a programok között.

A pályázatban két iskola lépett partneri kapcsolatba. Partneriskolánk a csíkszeredai Veczel József Szakközépiskola.

A két iskola 40-40 tanulója és 4-4 kísérője vett részt a pályázatban, 5-5 napos utazások keretében.

Erdély Erdély Erdély

Erdélyi utazás

1. nap

Kora reggeli indulás után, az első programpontunk Aradon volt, ahol a Tűzoltó-téren található „Megbékélés parkot” látogattuk meg, itt áll Zala György alkotása, a Szabadság-szobor, melyet meg is koszorúztunk. Kora este érkeztünk meg Dévára, ahol a várat libegővel közelítettük meg és gyönyörködtünk a kilátásban.

A vacsora előtt a ferences templomban hallgattunk meg tájékoztatót a Böjte Csaba ferences szerzetes nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány tevékenységéről. A szomszédos étkezőben fogyasztottuk el vacsoránkat, közben alkalmunk nyílt a bentlakásos családi otthonokban nevelt gyerekekkel való találkozásra is.

2. nap

Bedő Albert szülőfalujába, Sepsikőröspatakra és a szomszédos Kálnokra látogattunk, itt a sírjánál elhelyeztük iskolánk koszorúját, megtekintettük az unitárius templomot is.

Délután a Szent Anna-tóhoz kirándultunk, mely mellett található Mohosi-tőzegláp kijelölt útvonalán a bátrabbak tettek egy túrát. Azért a bátrabbak, mert nagyjából 1 méteres hóban tették meg az utat. A vacsora és szállás Csíkszeredában a Prince Hotelben volt.

3. nap

A partneriskolába érkezést követően igazgató asszony köszöntötte a csoportot, majd előadást hallgattunk meg egy helyi kollégától. Az előadás után részt vettünk az iskola március 15.-i megemlékezésén. Ezután a csíksomlyói kegytemplomtól a Somlyói-nyeregbe túráztunk, közben partneriskolánk erdész tanulóival. Délutáni programunk a Békás –szorosba vezetett, de útközben megálltunk Madéfalván a „madéfalvi veszedelemnek” emléket állító emlékműnél. Ez után érkeztünk meg a Gyilkos-tóhoz, majd tettünk gyalogtúrát a Békás-szorosban.

4. nap

Délelőtt túráztunk az Ivói Vadasparkban, ahol a parkban természetes környezetben találkoztunk szarvasokkal. A napunkat Tordatúron zártuk, közben megálltunk Farkaslakán - Tamási Áron sírjánál. Ebédünket Korondon az Aragonit Panzióban fogyasztottuk el, majd Józsa János fazekas házában tettünk látogatást. Szállásunk a tordatúri Római Katolikus Plébánia Vendégházában volt.

5. nap

Programunkban reggel a Tordai-hasadék szerepelt, de az esős idő miatt a csoport kolozsvári városnézést választotta. Délben fotószünetet tartottunk a Királyhágón, majd a hazautazás közben megálltunk még Nagyszalontán, Arany János szülőházánál, ahol elhelyeztük a megemlékezés koszorúját.

Az utazás során több mint kétezer kilométert tettünk meg, sok új ismerőst, barátot szereztünk és nem utolsó sorban rengeteg érdekességet fedeztünk fel.

Anyaországi utazás

A hozzánk látogató partneriskola diákjai a nálunk eltöltött napokban, megismerkedtek, az iskolánkkal, részt vettek az iskola által szervezett diáknapon, kirándulást tettek Kaszóra, ahol kisvasúttal utaztak a Baláta – tóra, felmentek a lombkorona tanösvényre. Jártak a bőszénfai Szarvas farmon, érdekes előadásokon vettek részt a Zselici Csillagparkban, voltak a Szigetvári várban és a Magyar-Török Barátság Parkban is. Az utazás alatt megismerkedtek Barcs városával a Dráva folyóval. Látogatást tettek a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi bemutatóközpontjában, itt megtekinttették az őshonos állatbemutatót, ahol szürke marhával, szamárral, őshonos baromfikkal ismerkedtek meg. A haza utazásuk során Pécs város nevezetességeivel volt lehetőségük megismerkedni a vendégeinknek.

Tanulói élménybeszámolók