HAT-19-03-0144 Határtalanul program

hatartalanul logo vagott 260 k

„Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak” címen megvalósult Erdélyi körutazás pályázati összefoglaló

Iskolánk 40 diákja 4 pedagógus kísérővel a Határtalanul Program keretében 2021. október 04-08. között sikeres tanulmányi kiránduláson vett részt Erdélyben "Erdélyi magyarság megismerése " címmel, HAT-09-03-0144 azonosító számon.

Kép Kép Kép

A kirándulás programjának bemutatása

1. nap

Kora reggeli indulást követően első állomásunk Nagyszalonta volt, ahol Arany János szobránál emlékeztünk nagy magyar költőnkre, majd a Csonka toronyban berendezett múzeumot jártuk végig. Utunkat Nagyvárad felé folytattuk, ahol a Nyugatosok által közkedvelt helyszíneket jártuk végig. A Királyhágón keresztül megérkeztünk a Parciumból Erdély egyik autentikus falujába Torockóra, ahol az éjszakát töltöttük.

2. nap

Torockón reggeli sétával kezdtük a napunkat a késő esti érkezés miatt. Megtekintettük a falu jellegzetes épületeit, amint elnyúlnak a Székelykő hármas csúcsa alatt. Szép őszi időjárás kedvezett a Tordai hasadékban való túrához. A felfrissült csapat tovább utazott Kolozsvárra. A városban Báthory István Elméleti Líceumhoz látogattunk, de a diákokkal tervezett találkozóra a járvány helyzet miatt nem került sor. Találkoztunk a nagy múltú, neves iskola néhány tanárával, megismerkedtünk az intézmény történetével. A városnézés során megnéztük Mátyás király szülőházát, Fadrusz János leghíresebb alkotását, a Mátyás szobrot és körbe sétáltuk a Mátyás templomot. A Farkas utcai templom történetét hallgattuk meg a honismereti vezetőnk előadásában. A városi sétát követően elindultunk Szovátára. A világ legnagyobb heliotermikus tavánál, a szovátai Medve tónál folytatódott Erdély csodáinak felfedezése és a hozzá tartozó sóhát megismerésére. Napunk zárása Korondon a szállás elfoglalásával zárult.

3. nap

Reggeli programként Korondon meglátogattuk Józsa János fazekas iparművész műhelyét, aki szívélyes fogadtatásban részesített bennünket és mesélt a fazekasság történetéről. A parajdi sóbányában tettünk látogatást, a diákokat lenyűgözte a sóbánya természetes megjelenése és kialakulásának története. A sóbánya után a Gyilkos-tóhoz vezetett utunk, ahol megkóstoltuk a híres kürtőskalácsot és csónakázásra is volt lehetőség. Ezt követően a Békás szorosban sétáltunk el a természeti ezeréves határhoz. Az éjszakánkat Korondon töltöttük.

4. nap

Reggel Farkaslakán Tamási Áron sírhelyénél emlékeztünk az íróra. Szelykefürdőn a székelykapuk megcsodálása során sétáltunk fel a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírhelyéhez. Utunkat a Transfogaras felé folytattuk. A kedvező időjárásnak köszönhetően nyitva volt így fel tudtunk menni a Balea tóhoz. A tó 2100 méter magasságban található, Fogarasi havasok központi részén. A csoport este Nagyszebenbeni városnézést követően az éjszakát Sellenberkben a Motel Draculában töltötte.

5. nap

Az utolsó napon a híres Déva várát látogattuk meg. A várba gyalogosan jutottunk fel, amely immár felújítva várja a látogatókat. A várból csodaszép kilátás nyílt a Maros völgyére és az Erdélyi-érchegység vonulataira. Ezt követően utolsó állomásunk Arad volt, ahol főhajtással tisztelegtünk a 13 vértanú emlékére állított Szabadság-szobornál, majd koszorút helyeztünk el a kivégzett tábornokok emlékhelyén a „Megbékélés Parkban”. A csapat fáradtan, de nagyszerű élményekkel gazdagodva érkezett haza a késő esti órákban