hatartalanul logo vagott 260 k

HAT-20-02-0178 Határtalanul program

"Erdész tanulók kapcsolatainak megerősítése Erdélyben és Somogyban" címen megvalósult pályázat összefoglaló

 Az idei tanévben iskolánk 40 diákja 4 oktató kíséretével második alkalommal vett részt a Határtalanul pályázat keretében megvalósított sikeres honismereti és szakmai kiránduláson Erdélybe. A kirándulásra 2022. április 4-8. között került sor, a projekt címe "Erdész tanulók kapcsolatainak megerősítése Erdélyben és Somogyban", pályázati azonosító HAT-20-02-0178. A program célja két középiskola közötti együttműködés kiépítése, elmélyítése. Partneriskolánk a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola, mellyel a korábban megkezdett közös munkát és kapcsolatot tovább erősítettük. A két iskolából 40-40 tanuló és 4-4 kísérő vett/vesz részt az 5-5 naposra tervezett utazásokon és közös programokon.

Kép Kép Kép

Külhoni utazás bemutatása:

1. nap:

Barcsról hajnali indulás után egész napos utazás várt ránk néhány óránként technikai szünetekkel. Első megállónk Nagyszalonta volt, ahol megtekintettük a Csonkatorony épületét. Az épületben található Arany János Emlékmúzeum, melyben rövid tárlatvezetésen vettünk részt. Következő megállónk Nagyváradon volt, itt városnézés során megtekintettük a belvárost, a Fekete Sas Szállót, a városháza és a színház épületét. Városnéző sétánk során a Nyugatosok szoborcsoportját is megcsodáltuk. Az utunkat a Királyhágón keresztül folytattuk és este érkeztünk meg Torockóra, a szállásunkra.

2. nap:

Reggeli Torockói séta, megtekintettük a falu jellegzetes épületeit, amint elnyúlnak a Székelykő hármas csúcsa alatt. A nap következő programja során a Tordai-hasadékkal ismerkedtünk, túráztunk. A különleges földrajzi képződmény lehetőséget adott egy rögtönzött terepi növénytan gyakorlatra, ugyanis a környező területekhez képest viszonylag sok növényfaj talált itt menedéket a legelők kialakításának idején. A túrát követően tovább utaztunk Szovátára, ahol világ legnagyobb heliotermikus tavánál a Medve-tónál sétáltunk, lehetőségünk nyílt a hozzá tartozó sóhát megtekintésére is. A nap további részében a parajdi sóbányában tettünk látogatást, a diákokat lenyűgözte a sóbánya természetes megjelenése és kialakulásának története. A késő délutáni órákban megérkeztünk Korondra, ahol meglátogattuk Józsa János fazekas iparművész műhelyét, aki röviden ismertette is a helyi fazekasság kialakulását, motívum rendszerét. Napunk zárása a szállás elfoglalásával zárult.

3. nap:

Csíkszeredába utaztunk, itt a partneriskola megtekintése volt az első napirendi pont. Találkoztunk a helyi diákokkal és tanáraikkal, tapasztalatot cseréltünk az oktatásról, szakmáról. A csemetekertünkből vitt háziberkenye és vadkörte csemeték közös elültetésére is sor került az iskola parkjában. A faültetés után közös kiránduláson vettünk részt a partneriskola diákjaival és tanáraival. A kirándulást és túrát a Csíksomlyói kegytemplomnál kezdtük és a Pünkösdi búcsú helyszínén át a Somlyói nyeregben zártuk. A nyereg felső peremén vendéglátó iskola tanárai és diákjai rögtönzött piknik keretében láttak vendégül bennünket. A finom ebéd után túráztunk a közeli erdőkben és ismerkedtünk a terület növényvilágával. Délután közös városnézés volt Csíkszeredában, majd visszautazás Korondra.

4. nap:

A nap fő célpontja a Gyilkos –tó és a Békás szoros volt. A Gyilkos-tó partján a szorosba menet és visszafelé is megálltunk, ahol meg kóstolhattuk a híres kürtőskalácsot. A tó felületét még jég borította, így csónakázásra nem volt lehetőségünk. A Békás szorosba gyalogosan ereszkedtünk le. A napközbeni utazás alatt ismerkedünk a Csíki és Gyergyói-medence természeti és épített környezetével. A nap további programja során Farkaslakán Tamási Áron sírhelyénél emlékeztünk az íróra. Szelykefürdőn a székelykapuk megcsodálása során sétáltunk fel a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírhelyéhez. Az éjszakánkat Korondon töltöttük.

5. nap:

Hazautazás napján első állomásunk Nagyszebenben volt, ahol megtekintettük a belvárost, majd tovább utaztunk Dévára. A várból csodaszép kilátás nyílt a Maros völgyére és az Erdélyi-érchegység vonulataira. A késő esti órákban, több megállót tartva érkeztünk Barcsra.

A külhoni partneriskola Magyarországi látogatása május utolsó hetében valósul meg.